NY ÄGARE!

Fotofabriken byter ägare!

Den 1.6.2019 tar företaget Oy aaBee Ab över hela verksamheten med butik och fotograferingstjänster. Det betyder att kunderna får samma service som tidigare. Chrisse Ryhänen jobbar kvar en tid för att köra in de nya ägarna. De bedriver för tillfället fotoaffären Hymykuoppa i Kyrkslätt (www.hymykuoppa.fi och www.aabee.fi).

Jag kommer i fortsättningen att fota en del för nya Fotofabriken, men har också andra jobbplaner för hösten 2019 och framöver. För mig känns det här som en perfekt lösning!

Namnet Fotofabriken kommer alltså att leva vidare. Att lämna över mitt verk Fotofabriken är naturligtvis en process med många känslor. Men jag är övertygad om att fabriken är i goda händer och har en spännande framtid framför.

Så alla raseborgare, anlita Fotofabriken också i fortsättningen. Det är endast genom att stödja lokala företag och företagare som de kan hållas kvar. Tänk lokalt, tänk långsiktigt, tänk smart!

Tack alla kunder och samarbetspartners!

Vi ses,
Kjell

Gamlas Dans

Vi har i många år haft äran att få fotografera de Gamlas dans i Ekenäs. De första åren var dansen i Dragsvik idrottshus, med middag och efterfest i officersmässen. Nu i några år har dansen skett i Ekenäs Bollhall, och efterfesten varit på olika ställen. En ganska hetsig dag. Mycket ska fotas på kort tid. Övningar, uppställningar, porträtt, gruppbilder, själva dansföreställningen, publiken, och efteråt middagen. Varje år lika roligt. Alla är glada, uppklädda och på festhumör, dessutom är allt ordnat mycket proffsigt. I år infaller de Gamlas dans inkommande fredag, och vi håller butiken stängd då. H:Chrisse o Kjell

DSC_1810.jpg

Linda

Det känns som vi ganska ofta kommer med stora nyheter nuförtiden. Och tro mig, flera kommer ännu:)

Idag presenterar vi nästa nyhet, nämligen att då Jenny blir mammaledig, kommer vi att få hjälp från Hangöhållet, av Linda Baarman. Linda kommer att i första hand hjälpa till med barnfotograferingar. Linda har länge fotat alla sorters uppdrag, allt från företagstjänster till bröllop. På sin egen webbsida beskriver hon sig själv så här:

““

Linda Marie Baarman, det är jag det.

Fyra barns mor.

Sambo.

Självlärd.

Nikonflicka.

Jag är litet av en sprallig person med för många järn i elden ibland, och med en oändlig mängd energi, när jag är på gott humör.

Fotografering är min stora passion som har blivit mer av en livsstil än en hobby.

Jag brinner för det till hundra, speciellt när jag får vara mig själv och använda min fantasi och kreativitet.


Jag fotograferar mest på känsla och allt mellan himmel och jord.

Natur i närbild eller vyer.

Porträtt i studio eller miljö.

Bröllop, evenemang och händelser av alla de slag.


Jag älskar att ta emot nya fotoutmaningar och att se mig själv utvecklas.

““

Jenny blir mammaledig vid årsskiftet. Från och med november kommer Linda att hjälpa till. Foto:Ahmed Alalousi

Jenny blir mammaledig vid årsskiftet. Från och med november kommer Linda att hjälpa till. Foto:Ahmed Alalousi

Vi på Fotofabriken är glada att igen kunna få en bra samarbetspartner som håller hög kvalitet. Linda börjar fota hos oss i november, hon kommer bl.a att sköta julfotograferingen 24.11 i vår studio. Mera info om den inom kort. Välkommen Linda!

35657217_454200168365523_2613239354801258496_o.jpg
44204128_541209686331237_1299644961897054208_o.jpg

LÖRDAGAR

Inkommande lördag, 18.8, är vi så fullbokade att vi inte hinner hålla butiken öppen. Vi har två bröllop, en racertävling, och ett annat evenemang som ska fotas. 

Sen i september, närmare sagt den 1.9, håller vi också stängt. Då är hela fabrikspersonalen i Hangö på Hangö fotofestival.

det är mycket nu...

det är mycket nu...

Fototapeter på lite olika sätt.

Ni observanta kanske har märkt att Telehuset fått ett rejält ansiktslyft det här året? Numera huserar Karis Telefon i bottenvåningen. Under våren har vi på Fotofabriken fått i uppdrag att hjälpa dem med deras fototapeter. Franco Design har stått för inredningen och i samspråk med Fransisca och Karis Telefons egna önskemål så började vi jakten på lämpliga objekt vi kunde förstora på väggarna.

_MG_8375.jpg

Karis Telefon som brand är väldigt starkt här i regionen. Det första jag tänker på är väl just telefoner, trots att verksamheten i dagens läge främst sysslar med andra saker. Efter några besök på kontoret i Karis så kom vi över en hel drös av finfina gamla telefoner som de sparat av historiska skäl. Speciellt en gammal hederlig svart telefon med fingerskiva tyckte jag ganska omedelbart skulle funka fint som ett grafiskt element på en vägg. Och så fick det bli! Nu pryder luren en fem meter bred vägg i receptionen.

_MG_8353.jpg
Chrisse fotade telefonen, och Signwell här i Ekenäs tryckte tapeterna. Observera att sladden fortsätter efter dörren.

Chrisse fotade telefonen, och Signwell här i Ekenäs tryckte tapeterna. Observera att sladden fortsätter efter dörren.

Karis Telefon själva att vi kunde inkludera lite nyare element än bara dessa fantastiska gamla prylar så vi letade fram bilder på sladdar och kablar för att väga upp mot det gamla. Tre kontor pryds nu av fotoväggar, blev en ganska rolig effekt med de svartvita bilderna mot den moderna inredningen som har en massa fina färgelement.

_MG_8308.jpg
_MG_8330.jpg
_MG_8305.jpg

I det här rummet upplevs det nästan som att sladden hoppar ut från väggen, ett kort skärpedjup är kul på så sätt. Och ytterst sällan man ser ett sladdhuvud som är storleken av en halv vuxen person.

_MG_8361.jpg

Det sista rummet vi jobbade med var ett mötesrum där vi ombads leta reda på ett foto som skulle visa kvarteret hur det såg ut långt bak i tiden. Vi kontaktade Ekenäs landskapsmuseum som har ett fantastiskt bildarkiv. Dom skickade över ett antal alternativ och valet föll till slut på en bild av Piponius. Problemet med bilden var att formatet var väldigt litet och det var lite tveksamt att kvaliteten skulle klara av en fem meter bred väggyta. Det var lite spännande tider där innan vi idag hade möjlighet att gå in och titta hur det hela faktiskt blev. Och med tanke på bildens förutsättning får jag ändå säga att resultatet blev strålande. Ni ska tänka att originalbilden är ungefär i storlek av ett vanligt vykort!

_MG_8341.jpg

Så, behöver ni hjälp med fototapeter så hör av er! Vi har en enorm bildbank om ni vill ha vyer från våra regioner på era egna väggar. Därtill så sköter Signwell här i Ekenäs om trycket, och vill ni piffa upp hemma från grunden så ta kontakt med Franco Design, också här i Ekenäs.

Handla lokalt!

//Nina

Ser ni butiken där mellan träden?

Det är Fotofabriken. En fotobutik vid torget i Ekenäs. Jag vet! Visst är det snärttigt att något sådant existerar? Men vad finns då att hämta i en fotobutik år 2018?

[000010].jpg

Förutom fotograferingar, som kanske är det självklara, så erbjuder vi också hjälp med:

  •  Att printa direkt från telefonen eller pekplattan
  •  Överföra bilder från din telefon till USB eller CD-skiva
  •  Reproduktioner av gamla bilder (Ni anar inte vad man kan göra med gamla foton som      har t.ex sprickor och fläckar).
  •  Kamera- och objektivputsning
  •  Återskapande av förlorade bilder från t.ex minneskort
  •  Olika datatjänster
  •  Fototapeter och Canvastavlor
  • Tackkort och inbjudningar
  •  Kopior
  •  Passfoton

Förutom tjänsterna så säljer vi såklart kameror och tillbehör, ramar, album mm och har självklart gameltidns filmrullar på hyllan.

Där var några grejer, men vi brukar kunna hjälpa till med nästan vad som helst, och nu och då dyker det nya tjänster upp i vår lista, ofta som följd av kundernas behov.

Utöver allt det ovan nämnda så är det också min arbetsplats. Kanske den bästa i världen. Ingen dag är den andra lik och för att vara personer som ser varandra mer än vad vi ser våra egna familjer på en dag, så har vi den bästa gemenskapen och den sämsta humorn man kan ha på en arbetsplats och hoppas att vår positiva fiilis smittar av sig på kunderna.

Jenny

Talanger i final

Tika Sevón-Liljegren är den senaste talangjaktsvinnaren från Raseborg, hon vann ju som bekant X-factor i förra veckan. Stort grattis ännu en gång önskar vi här på Fotofabriken! 

Minns ni 2012, våren då Mikko Sipola deltog i The Voice of Finland? Jag minns hur många kunder som pratade om honom med oss i butiken, hur flera av våra samarbetspartners på olika håll av landet kunde skicka mail till oss som handlade om The Voice of FInland. Men mest minns jag en samarbetspartner i Åbo, hur de på sina morgonmöten, kaffepauser och lunchpauser endast pratade om just den tävlingen. Varför pratade alla med oss då? Jo, för att vi tog promobilder på Mikko, och Fotofabrikens logo syntes lite här och där...

Ett år senare var Emilia Ekström med i The Voice. Och bra gick det där med, hon kom ju tvåa! Helt otroligt vilka talanger vi har i Raseborg. Och det lär fortsätta, det tror jag. För er som tänker ställa upp i talangjakter vill vi på Fotofabriken bara säga: -Kom och ta promobilder hos oss, för alla tre talanger vi fotat, har kommit till final, det ni, kan ju inte endast vara ett samanträffande:)

Hoppas alla går till Karelia ikväll, där Tika ordnar en konsert som tack till alla som röstat henne till vinnare. ( https://www.netticket.fi/tika-sevon-liljegren )

Ha en bra fortsättning på veckan!

H:Kjell

Tika vann X-FACTOR 2018

Tika vann X-FACTOR 2018

Emilia kom tvåa i The Voice of Finland 2013

Emilia kom tvåa i The Voice of Finland 2013

Mikko, vinnare av The Voice of Finland 2012

Mikko, vinnare av The Voice of Finland 2012

Mikko anländer till folkfesten som ordnades på Rådhustorget

Mikko anländer till folkfesten som ordnades på Rådhustorget

DSC_2882.JPG
Härlig stämning!  

Härlig stämning!  

När det som inte får hända ändå händer.

Ljudet av glas som krossas är inte direkt världens härligaste, och speciellt inte när man vet att ljudet kommer från ens dyra kamera som nyss fallit i golvet. Tiotals tankar rusar genom huvudet medan kameran ligger där, orörd, lik en mobiltelefon som fallit och landat med skärmen neråt. Precis som med telefonen, så är den slutgiltiga frågan alltid: "Hur illa är det?

Den värsta stunden kommer när man måste plocka upp kameran, för att med egna ögon se resultatet av ens spontana klumpighet. I ärlighetens namn är det här något som kommer att hända nästan alla förr eller senare, så därför är det viktigt att man är förberedd. En av de billigaste och absolut effektivaste försäkringarna för ditt värdefulla objektiv, är ett ordentligt UV-filter. Idag fick vi in en kamera som fått en ordentlig smäll, men vars liv räddats av filtret:

Blotta tanken på hur det skulle sett ut utan ett filter får mig att rysa...

Blotta tanken på hur det skulle sett ut utan ett filter får mig att rysa...

 Filtret har gjort sitt, men sen kommer nästa problem: Det går inte att byta ut filtret för att gängan är intryckt av smällen. Att byta ut ett söndrigt filter är ett projekt för sig, och kan i värsta fall resultera i att själva objektivet far sönder i processen (för att inte nämna mängden omplåstrade fingrar efteråt). Det är här vi kommer in! 

Så gott som ny!

Så gott som ny!

Om din kamera plötsligt har hoppat i golvet så är det bara att hämta in den till oss, vi byter ut det söndriga filtret mot ett nytt. Om du inte har filter på dina objektiv (ajj ajj) och känner dig träffad av det här inlägget, så har vi filter i alla storlekar här på Fotofabriken.

Ett UV-filter är utan tvekan den billigaste garantin, när det som inte får hända ändå händer.

Trevlig fortsättning!

//Chrisse, Filterfantast

I väntan på grönskan.

Snart har Fotofabriken funnits vid torget i fem månader. Det verkar som att de flesta av våra gamla kunder hittat oss utan desto större problem. Vi hoppas självklart att många nya kommer in också. Vi är ytterst glada över våra nya utrymmen. Faktum är att de flesta tycker att butiken verkar mycket större nu, trots att den är en ganska stor del mindre än vår förra. Men lyckad planering, nivåerna och våra stora fönster ger en känsla av rymd. Dessutom så har vi en fin utsikt över torget när vi står och jobbar med bildbeskärning av utskrifter.

Utsikten från våra övre fönster en vanlig onsdag i april.

Utsikten från våra övre fönster en vanlig onsdag i april.

Just nu går dagarna åt till att förbereda inför sommaren, boka in fotograferingar (om ni har ett datum klart så lönar det sig att boka sånt redan nu, sommaren går fort), och att se till att hålla produktlagret i skick. Redigeringsjobb kommer in i en jämn ström och Jenny har de senaste dagarna sysselsatt sig med att fixa nya fonder och bakgrunder till vår studioverksamhet i Sporrong.

Jenny håller koll på ramsortimentet. Just nu finns en del exemplar till salu för -20%

Jenny håller koll på ramsortimentet. Just nu finns en del exemplar till salu för -20%

Passfoton tas fortfarande här i butiken, på nedre plan. Ingen tidsbokning krävs och bilderna kan vi skicka direkt till polisen.

Passfoton tas fortfarande här i butiken, på nedre plan. Ingen tidsbokning krävs och bilderna kan vi skicka direkt till polisen.

Vi närmar oss examensveckorna vilket betyder att snart jobbar vi utomhus för det mesta. Himla skönt ändå. Vi hoppas på bra väder och att grönskan skulle explodera snart. Men det verkar ta sig, som varje år. Det finns fortfarande ströplatser kvar för er som vill ha examensfoton tagna. Boka nu så hittar vi säkert nåt som passar just Dig.

Kjell är inte sådär ledsen som han ser ut, mera fokuserad kanske? Jag sitter bredvid honom uppe på kommandobryggan. Otroligt nog så stör vi inte varandra trots avsaknaden av väggar. Det finns ju hörlurar.

Kjell är inte sådär ledsen som han ser ut, mera fokuserad kanske? Jag sitter bredvid honom uppe på kommandobryggan. Otroligt nog så stör vi inte varandra trots avsaknaden av väggar. Det finns ju hörlurar.

Chrisse och Jenny sitter en våning under oss så vi kan sitta och vinka till varandra vid behov. Hej hej!

Chrisse och Jenny sitter en våning under oss så vi kan sitta och vinka till varandra vid behov. Hej hej!

Jag sätter igång bröllopssäsongen nästa helg och sen är det full fart igenom hela sommaren. Ska bli roligt att sätta igång igen med den biten, nu har det ju varit paus ett tag för min del. Så, vi hoppas att vädergudarna är på vår sida i år igen. Om inte, så betyder det ju faktiskt tur med lite regn den dagen.

I övrigt så får vi önska er en härlig Valborg! Vi har öppet till klockan 13 på måndag och tisdag håller vi stängt.

Allt gott!

//Nina

Vi har fri dekoration på våra skrivbord så Leif G.W. Persson bor på mitt. Håller arbetsmoralen i skick.

Vi har fri dekoration på våra skrivbord så Leif G.W. Persson bor på mitt. Håller arbetsmoralen i skick.

Bosse

Vi på Fotofabriken är ju riktiga djurvänner, och när vi har chans att fota djur, då är det fest. Det är inte alltid så lätt, men det är alltid roligt. Igår fick jag fota Bosse, en Lagotto på 9veckor. Han gillar att springa. Och att bita. 

Vi fotade i ca 45 min, inklusive kiss o bajspaus, och på slutet var Bosse så trött att han somnade på fårskinnet. Ta kontakt om du också önskar en fotografering av ditt husdjur. H:Kjell 

30549956_10215967827923607_726201884_o.jpg
DSC_1821 - Kopia.jpg
https://www.facebook.com/svenskberg/posts/10215961439603903

https://www.facebook.com/svenskberg/posts/10215961439603903

DSC_1921 - Kopia.jpg
DSC_1852.jpg
DSC_1909.jpg

Personalen tipsar: Smart julklappstips och den senaste telefongrejen

Är du en av dom som går omkring och letar julkpappar utan att egentligen veta vad du ska köpa? Varför då inte köpa någonting som alla har nytta av...

Hos oss kan du nämligen köpa smarta, blinkande och lysande reflexer som man kan fästa på armen, cykeln eller nyckelringen. Det finns t.o.m sådana som du kan fästa på cykeln . Reflex är ju något som vi alla behöver och som de flesta som sitter vid ratten är tacksamma över att folk använder. Efter att min dotter fick en blinkande rosa reflex har hon blivit flitigare med att använda den när hon går till bussen och bilisterna gör vågen. Reflexen heter Slaplit och finns i olika färger. 

 

DSC_0099.jpg

Om du redan har lyst upp dig själv och dina bekanta så kan det vara att dom inte har kommit över det senaste telefontillbehöret ännu: POPSOCKET. 

Den fungerar som hållare och stativ till smartphone. Man får ett bättre grepp om telefonen när man pratar, fotar och filmar. Man kan också använda den till att snurra hörlurarna runt när man inte använder dom. Det bästa med dom är att dom finns med många olika, roliga motiv så det finns en för alla smaker. Kidsen diggar men det här är något för alla! Välkommen in och välj din favorit. (från 9,90€)

 

DSC_0084.jpg
DSC_0094.jpg

Personalen tipsar: Extraljus

Vad är fotografens viktigaste verktyg? (en kamera är tyvärr inte svaret, tro det eller ej)

Ibland får man höra ”Oj vilken fin bild, du måste ha en bra kamera!”, vilket förstås får en att dra på smilbanden lite, när det i själva verket hänger helt på en så liten sak som... ljus! Oberoende hur bra kamera man har, så får ett kolsvart rum vilken fotograf som helst att skrapa sig lite extra i huvudet. Om man bestämmer sig för att trotsa elementen, och istället höja kamerans ISO, så slutar det ju med att man har en väldigt brusig bild som i vissa fall inte ens går att använda efteråt.

Kamerornas sensorer utvecklas i sådan otrolig fart just nu, att om några år så blickar man kanske tillbaka på det här problemet, och skrattar! Det hjälper ju förstås att ha ett ljusstarkt objektiv, och en sensor som är ljuskänslig, men resten är fast i fotografens kunskaper att utnyttja det ljuset som finns! Personligen har jag lärt mig otroligt mycket om mörkerfotografering under mina snart 6 år i branschen, och om det är något som jag lärt mig att uppskatta så är det en trogen sidekick i form av hjälpbelysning! Vare sig det är din mobiltelefon, en ficklampa med döende batteri eller kompisens halvljus på bilen, så är allt extra ljus ett stort plus.

En extra mörk dag så bestämde jag mig för att ta steget och köpa en egen LED-panel, så att jag alltid skulle ha ljuset på min sida! Jag hittade så många olika modeller, versioner, storlekar och sifferkombinationer på nätet... För att vara ärlig, allt för många! Jag lade projektet på is för stunden, och fortsatte mitt till synes mörklagda liv. Några dagar senare kom jag till jobbet, och hittade en låda på ljusbordet. Kjell hade tydligen beställt in lite nya produkter till firman, och där låg den... DEN!

LEDGO LG-E116C, The Robin to my Batman

LEDGO LG-E116C, The Robin to my Batman

 

Jag tvekade inte ens, utan nappade den från bordet och tog med den hem! På denna manick kan man då justera både ljusstyrkan och vitbalansen. Med hela 666 lumen, och en färgtemperatursskala på 3200K – 5600K, så slipper man otroligt långt! Strömmen får den från 6st AA batterin, och om man beställer en adapter så kan man till och med använda kamerans egna akku! Bäst av allt? Tack för att du frågar! Det är priset, nämligen endast 89€! Jag har då testat den här panelen för både makrofotografering, porträtt och video, och hittills har jag inte stött på ett enda problem!

För några dagar sedan hamnade jag i en situation där jag helt enkelt inte skulle ha klarat mig utan den här LED-panelen, nämligen när jag for hem till mina kompisar för att fota deras hund. Det enda ljuset som fanns till förfogande var taklampan! Vi byggde snabbt ihop en ministudio i vardagsrummet, jag skruvade på LED-panelen, och så började jag testa ljuset. Med tanke på att bilderna skulle printas ut i 70x100cm, så var det viktigt att bilderna inte var allt för brusiga. Här är en av bilderna som tog under den keikkan, och jag måste säga att LED-panelen verkligen räddade mig!

Här är Molly, så otroligt söt!

Här är Molly, så otroligt söt!

 

Efter de tester som jag utfört, så har jag kommit fram till en sak: Den här LED-panelen kommer alltid att finnas med i min kameraväska! Om du efter att ha läst det här känner att det är något som saknas i ditt liv utrustningsmässigt, så kan jag nästan sätta kameran i pant på att det är en ordentlig ljuspanel!

Trevlig fortsättning!

//Chrisse, firmans ljushuvud

Personalen tipsar: kameraväskor.

En bra kameraväska är väsentlig för varje fotograf därute, hobby såväl som proffs. Bristen på bra skydd är den främsta orsaken till att vi får in kameror på service. Kameran har guppat i bottnet på handväskan bland med allt annat bråte, tagit stryk, fått sand i mekaniken och sen är det kört. Under mina snart femton år i branschen har jag avverkat en hel del väskor, vissa bättre än andra. Har dock varit trogen till Lowepro med undantag av en enda (som bröt ihop på ett år). I höstas sa chefen snällt att jag kanske borde införskaffa en ny eftersom min gamla började likna nåt som blivit överkört på 25:an i novemberslask. Inte vacker alltså. Väskorna tar ju ganska mycket stryk i den här branschen. Slängs hit och dit och utstår det mesta. Så jag började jakten på en ny.

Har alltid några kriterier som måste uppfyllas för min egen del:

- Väskan måste vara en ryggsäck. Min rygg klarar inte av sidoväskorna. Med den utrustning jag kånkar runt på så är jag totalt sned i hela kroppen om jag ska bära allting på ena axeln. Dessutom är det bekvämt att bära sakerna på ryggen.

- Väskan ska öppnas bakifrån. Detta är en säkerhetsfråga för mig. Jag reser en hel del och vill ogärna oroa mig för att någon nappar alla mina objektiv medan jag står i kön på valfri tunnelbana.

- Väskan får gärna ha fästen över höfterna, detta för att avlasta ryggen. Lite som en rinka i miniatyrformat.

Sådär lyder baslistan. Och så började jakten, och faktum är att jag inte behövde gå längre än 10 meter från skrivbordet för att hitta vad jag letade efter: en Lowepro Flipside Trek 450 AW. Den ser ut såhär:

blogg2.jpg
Lowepro Flipside Trek 450 AW. My precious.

Lowepro Flipside Trek 450 AW. My precious.

Jag är nyss hemkommen från en långresa i Asien och Australien med familjen. Vi har rört oss i miljonstäder, på bergstoppar, i djupaste regnskog, på blöta stränder, på båtar, i flygplan,  i ösregn, och i gassande solsken. Den här väskan hade ALLTING jag krävde för att ta mig runt i alla dessa olika miljöer utan risk för att min dyrbara utrustning skulle ta stryk. Dessutom, sjukt snygg färg! Ett välkommet avbrott från de normalt så dystert svarta pjäserna.

I väskan finns fack för en bärbar dator, rymliga sidofickor, och ett stort fack upptill för sådant du vill plocka fram utan att behöva rådda med själva kameran. Själv hade vi alltid fickpengar, tunnelbanekort, kartor, och guideböcker högst upp. Passen huserade också där de dagar vi skulle flyga. Dessutom har ryggväskan självklart inbyggt regnskydd som du snabbt vecklar ut överst på väskan.

Väskan i Hong Kong, ibland får assistenten bära.

Väskan i Hong Kong, ibland får assistenten bära.

Otroligt skön på ryggen har den varit under de senaste veckorna. Jag och resesällskapet har båda burit den i perioder och den har funkat lika fint på bådas ryggar. Enda problemet med ryggväskor är ju att när du rör dig i tropikerna så är en väska på ryggen rejält svettigt. Men tills dom uppfinner luftkonditionering i väskorna så är den här mitt topptips för tillfället.

Väskan finns till salu i Fotofabriken och kostar 169€. Vi har även ett stort utbud av andra väskor och kameraskydd för såväl system- som pocketkameror. Den bästa försäkringen ni kan göra för er utrustning är en bra väska, tro mig.

//Nina, som inser att det plötsligt blev december.

EN VIKTIG TANKESTÄLLARE...

Allt började med att jag ville marknadsföra nästa års bröllopssäsong. Funderade hur jag skulle bygga upp det och hur jag skulle lägga fram det. Samtidigt som det är mycket rörelse på Kungsgatan just nu, vissa stänger, andra flyttar, kom jag på idén att jag vill visa för folk hur snyggt och framför allt hur bra det blir av att endast använda lokala förmågor. För det är faktiskt något som vår region är full av: Duktiga företagare av alla de slag.

Om vi inte använder lokala företag så försvinner de sakta men säkert. Matematiken är enkel. Det som också försvinner med dem är gemenskapen och mötesplatsen som ger en samhörighet bland folk.

När vi handlar lokalt stannar pengarna i regionen vilket ger mera jobb. Handlar vi mera har företagen möjlighet att utöka sortimentet och dina valmöjligheter som konsument blir större. Vi kan tillsammans hjälpas åt att bygga upp ett bra utbud av butiker och alla vinner!

Till det här projektet tog jag hjälp av två vänner som agerade brudpar och lokala förmågor sponsrade följande:

 Klänning: ES Design (Karis) och Hennas (Ekenäs)

 Blommor: Bukettmakaren (Karis)

 Hår och makeup: Kreativ Stil (Ida Törnroos, Ekenäs)

 Naglar: Zahara (Ekenäs)

 Smycken: M Broman (Ekenäs) och Sassi Design (Fiskars)

 Skor: Wild Shoe (Ekenäs och Karis)

 Foto: Jenny Rehnström, FOTOFABRIKEN (Ekenäs)

 

UTMANING: Kanske vi alla köper julklapparna lokalt i år?

 

/ Jenny

 

 

Kollage BukettmakarenTXT.jpg
Bromans kollage klockaTXT.jpg
ES design TXT.jpg
Kollage BromansTXT.jpg
Kollage HennaTXT.jpg
Kollage Ida TXT.jpg
Kollage SassiTXT.jpg
Kollage Wild ShoeTXT.jpg
Kollage ZaharaTXT.jpg

NYA TIDER

21.1.2012 öppnade Fotofabrikens butik på Kungsgatan 14. Vi får ofta höra att här i våra utrymmen har det "alltid funnits en fotoaffär". Men så är det inte riktigt. Johannes Finne startade fotoaffären 1911 på Nikolaigatan. Harald Holmström tog över på 20-talet, och verksamheten flyttade till Brötesvägen på 60-talet då Haralds son Harry tog över. 

Några tidningsutklipp 1911-2012

Några tidningsutklipp 1911-2012

 

Några år senare flyttade Ateljé Holmström till Långgatan, i lokalen som Café Wibox nu finns, och i början av 70-talet kom verksamheten till Kungsgatan. 1996 tog Vidar Lindqvist över, och startade Studio Vidar. 2001 började jag jobba i huset, och efter dryga 10 år i Vidars tjänst, tog jag alltså över 2012.

Mellan åren 2004-2010 hamnade många fotoaffärer stänga i Finland. De flesta pga att filmframkallningen försvann, och digitaleran inte gav samma intäkter som fotohandlarna var vana med. Många tyckte jag var tokig som köpte en fotoaffär. Visst var jag det, men jag trodde på min idé.

Min affärsidé har från början varit att se möjligheter. Att hela tiden utveckla, förnya, och att våga. Olika omständigheter gjorde att vi i somras tog beslutet att flytta vår verksamhet. Vi kommer att flytta till torget, Gustav Wasasgata 5, i lokalen där Tallbergs, Piponius, Tiimari, och senast Evas tyg fanns. 

DSC_0037bb.jpg

I och med att en stor del av vår verksamhet består av mycket annat än butiksförsäljning, kommer vi att anpassa fastigheten för våra behov, vi behöver kontorsutrymme för bildbehandling, och utrymme för all sorts produktion. 

Tidtabellen för butiksflytten är lite öppen, men vi gissar på att nya butiken öppnar andra veckan i januari 2018. Det betyder att vi kör som förut hela det här året.

Studion kommer i fortsättningen att finnas i helt andra utrymmen, i gamla Sporrong faktiskt, Trollbergsvägen 12. Där håller vi på som bäst med förberedelser, väggarna är på plats, och igår fick vi golvet målat. Nu ska vi bygga hyllor för förvaring av studioutrustning, rekvisita etc. och vi räknar med att kunna ta emot fotograferingar där redan 1.11 i år. Den nya studion har 250 cm dörr, det betyder att vi kan ta in större objekt, kanske någon vill ha sin bil fotograferad? Dessutom har vi naturljus i den nya studion, något som vi inte har haft möjlighet till hittills. Vi gillar absolut att fota med blixtar, inget fel på det, men ibland är naturljus det bästa alternativet. Can´t wait :)

Här kommer vi att ha vår studio:)

Här kommer vi att ha vår studio:)

Fem före färdigt...

Fem före färdigt...

Fotoaffären är alltså äldre än Finland, och vi försöker hänga med i utvecklingen hela tiden. Flytten ger oss igen en massa nya möjligheter.

Verksamheten fortsätter som förut, men på ny plats. Många har redan frågat om vi kommer att ta passfoton nere vid torget, javisst gör vi det. Men först i januari:)

Samma gäng, ny plats, nya idéer, nu kör vi! 

/Kjell

Hektiska härliga vår

På Fabriken är det just nu hög fart. Vi har måååånga fotograferingar framför oss, och mycket har vi redan hunnit med i maj :)  EIF lagfotografering, företagstjänster åt en massa firmor, baby- och barnfotograferingar både i studion och utomhus, vi har hunnit med några bröllop redan och snart drar studentrumban igång...här kommer några bildbevis...

Bebisar. Många bebisar.

Bebisar. Många bebisar.

Ett av sommarställena som fotades för SB-hem.

Ett av sommarställena som fotades för SB-hem.

Produktfotografering för Restaurang Santa Fe

Produktfotografering för Restaurang Santa Fe

Västra Nylands byggservice ville ha nya bilder på sina referensbyggen till deras nya webbsida som lanseras i sommar. Hangö Havsbad. Nice.

Västra Nylands byggservice ville ha nya bilder på sina referensbyggen till deras nya webbsida som lanseras i sommar. Hangö Havsbad. Nice.

Världens bästa evenemang. Stafettkarnevalen. Glädje. Glädje. Glädje.

Världens bästa evenemang. Stafettkarnevalen. Glädje. Glädje. Glädje.

Drinkar på Bossa Nova Beachclub. 

Drinkar på Bossa Nova Beachclub. 

Den här McLaren är till salu:) Wrooom...

Den här McLaren är till salu:) Wrooom...

Kjell hade ära att få ta de officiella porträtten på Raseborgs stads tidigare stadsdirektörer.

Kjell hade ära att få ta de officiella porträtten på Raseborgs stads tidigare stadsdirektörer.

Familjefotografering.

Familjefotografering.

och nu börjar vi fota studenter:) 

och nu börjar vi fota studenter:) 

Tapeter

Jag läste häromdan att det är trendigare än någonsin att tapetsera bilder på väggarna. Det betyder att vi är jättetrendiga här hos oss, för vi fixar ju fototapeter åt er! Snabbt, enkelt och roligt är det, och inte så dyrt heller. Den senaste tiden har också flera företag köpt tapeter av oss, tex J&Co digital, Ormnäs Camping och många fler. Några har haft egna bilder, några har använt våra bilder.

Själv har jag lite sämre erfarenhet av tapetsering...svärmor hade flyttat, och hennes pojkvän och jag skulle tapetsera åt henne. Det slutade lite tokigt då hennes pojkvän föll ner från stegen, och tog tag i mig på vägen ner, och oturligt nog hade han en tapetkniv i handen...det slutade med att jag satt eftermiddagen på sjukhuset, lite svag av blodbrist, och ihopsydd med några stygn...det här hände förresten samma dag som prinsessan Diana begravdes. (Det är kanske inte så intressant, men jag nämner det ändå.)

Var försiktiga när ni tapetserar:)

Kjello

Den här finns på Ormnäs Camping, i gången då du går till Bossa Nova Beach Club. 10,5 meter lång.

Den här finns på Ormnäs Camping, i gången då du går till Bossa Nova Beach Club. 10,5 meter lång.

I Karis telefons utrymmen på Grönalundsgatan kan du hitta simhopparen.

I Karis telefons utrymmen på Grönalundsgatan kan du hitta simhopparen.

Aktiakontoret i Ekenäs slog på stort, och tapetserade alla kontor med mina bilder. Det blev en väldigt snygg helhet i svartvitt.

Aktiakontoret i Ekenäs slog på stort, och tapetserade alla kontor med mina bilder. Det blev en väldigt snygg helhet i svartvitt.