Personalen tipsar: Smart julklappstips och den senaste telefongrejen

Är du en av dom som går omkring och letar julkpappar utan att egentligen veta vad du ska köpa? Varför då inte köpa någonting som alla har nytta av...

Hos oss kan du nämligen köpa smarta, blinkande och lysande reflexer som man kan fästa på armen, cykeln eller nyckelringen. Det finns t.o.m sådana som du kan fästa på cykeln . Reflex är ju något som vi alla behöver och som de flesta som sitter vid ratten är tacksamma över att folk använder. Efter att min dotter fick en blinkande rosa reflex har hon blivit flitigare med att använda den när hon går till bussen och bilisterna gör vågen. Reflexen heter Slaplit och finns i olika färger. 

 

DSC_0099.jpg

Om du redan har lyst upp dig själv och dina bekanta så kan det vara att dom inte har kommit över det senaste telefontillbehöret ännu: POPSOCKET. 

Den fungerar som hållare och stativ till smartphone. Man får ett bättre grepp om telefonen när man pratar, fotar och filmar. Man kan också använda den till att snurra hörlurarna runt när man inte använder dom. Det bästa med dom är att dom finns med många olika, roliga motiv så det finns en för alla smaker. Kidsen diggar men det här är något för alla! Välkommen in och välj din favorit. (från 9,90€)

 

DSC_0084.jpg
DSC_0094.jpg

Personalen tipsar: Extraljus

Vad är fotografens viktigaste verktyg? (en kamera är tyvärr inte svaret, tro det eller ej)

Ibland får man höra ”Oj vilken fin bild, du måste ha en bra kamera!”, vilket förstås får en att dra på smilbanden lite, när det i själva verket hänger helt på en så liten sak som... ljus! Oberoende hur bra kamera man har, så får ett kolsvart rum vilken fotograf som helst att skrapa sig lite extra i huvudet. Om man bestämmer sig för att trotsa elementen, och istället höja kamerans ISO, så slutar det ju med att man har en väldigt brusig bild som i vissa fall inte ens går att använda efteråt.

Kamerornas sensorer utvecklas i sådan otrolig fart just nu, att om några år så blickar man kanske tillbaka på det här problemet, och skrattar! Det hjälper ju förstås att ha ett ljusstarkt objektiv, och en sensor som är ljuskänslig, men resten är fast i fotografens kunskaper att utnyttja det ljuset som finns! Personligen har jag lärt mig otroligt mycket om mörkerfotografering under mina snart 6 år i branschen, och om det är något som jag lärt mig att uppskatta så är det en trogen sidekick i form av hjälpbelysning! Vare sig det är din mobiltelefon, en ficklampa med döende batteri eller kompisens halvljus på bilen, så är allt extra ljus ett stort plus.

En extra mörk dag så bestämde jag mig för att ta steget och köpa en egen LED-panel, så att jag alltid skulle ha ljuset på min sida! Jag hittade så många olika modeller, versioner, storlekar och sifferkombinationer på nätet... För att vara ärlig, allt för många! Jag lade projektet på is för stunden, och fortsatte mitt till synes mörklagda liv. Några dagar senare kom jag till jobbet, och hittade en låda på ljusbordet. Kjell hade tydligen beställt in lite nya produkter till firman, och där låg den... DEN!

 LEDGO LG-E116C, The Robin to my Batman

LEDGO LG-E116C, The Robin to my Batman

 

Jag tvekade inte ens, utan nappade den från bordet och tog med den hem! På denna manick kan man då justera både ljusstyrkan och vitbalansen. Med hela 666 lumen, och en färgtemperatursskala på 3200K – 5600K, så slipper man otroligt långt! Strömmen får den från 6st AA batterin, och om man beställer en adapter så kan man till och med använda kamerans egna akku! Bäst av allt? Tack för att du frågar! Det är priset, nämligen endast 89€! Jag har då testat den här panelen för både makrofotografering, porträtt och video, och hittills har jag inte stött på ett enda problem!

För några dagar sedan hamnade jag i en situation där jag helt enkelt inte skulle ha klarat mig utan den här LED-panelen, nämligen när jag for hem till mina kompisar för att fota deras hund. Det enda ljuset som fanns till förfogande var taklampan! Vi byggde snabbt ihop en ministudio i vardagsrummet, jag skruvade på LED-panelen, och så började jag testa ljuset. Med tanke på att bilderna skulle printas ut i 70x100cm, så var det viktigt att bilderna inte var allt för brusiga. Här är en av bilderna som tog under den keikkan, och jag måste säga att LED-panelen verkligen räddade mig!

 Här är Molly, så otroligt söt!

Här är Molly, så otroligt söt!

 

Efter de tester som jag utfört, så har jag kommit fram till en sak: Den här LED-panelen kommer alltid att finnas med i min kameraväska! Om du efter att ha läst det här känner att det är något som saknas i ditt liv utrustningsmässigt, så kan jag nästan sätta kameran i pant på att det är en ordentlig ljuspanel!

Trevlig fortsättning!

//Chrisse, firmans ljushuvud

Personalen tipsar: kameraväskor.

En bra kameraväska är väsentlig för varje fotograf därute, hobby såväl som proffs. Bristen på bra skydd är den främsta orsaken till att vi får in kameror på service. Kameran har guppat i bottnet på handväskan bland med allt annat bråte, tagit stryk, fått sand i mekaniken och sen är det kört. Under mina snart femton år i branschen har jag avverkat en hel del väskor, vissa bättre än andra. Har dock varit trogen till Lowepro med undantag av en enda (som bröt ihop på ett år). I höstas sa chefen snällt att jag kanske borde införskaffa en ny eftersom min gamla började likna nåt som blivit överkört på 25:an i novemberslask. Inte vacker alltså. Väskorna tar ju ganska mycket stryk i den här branschen. Slängs hit och dit och utstår det mesta. Så jag började jakten på en ny.

Har alltid några kriterier som måste uppfyllas för min egen del:

- Väskan måste vara en ryggsäck. Min rygg klarar inte av sidoväskorna. Med den utrustning jag kånkar runt på så är jag totalt sned i hela kroppen om jag ska bära allting på ena axeln. Dessutom är det bekvämt att bära sakerna på ryggen.

- Väskan ska öppnas bakifrån. Detta är en säkerhetsfråga för mig. Jag reser en hel del och vill ogärna oroa mig för att någon nappar alla mina objektiv medan jag står i kön på valfri tunnelbana.

- Väskan får gärna ha fästen över höfterna, detta för att avlasta ryggen. Lite som en rinka i miniatyrformat.

Sådär lyder baslistan. Och så började jakten, och faktum är att jag inte behövde gå längre än 10 meter från skrivbordet för att hitta vad jag letade efter: en Lowepro Flipside Trek 450 AW. Den ser ut såhär:

blogg2.jpg
 Lowepro Flipside Trek 450 AW. My precious.

Lowepro Flipside Trek 450 AW. My precious.

Jag är nyss hemkommen från en långresa i Asien och Australien med familjen. Vi har rört oss i miljonstäder, på bergstoppar, i djupaste regnskog, på blöta stränder, på båtar, i flygplan,  i ösregn, och i gassande solsken. Den här väskan hade ALLTING jag krävde för att ta mig runt i alla dessa olika miljöer utan risk för att min dyrbara utrustning skulle ta stryk. Dessutom, sjukt snygg färg! Ett välkommet avbrott från de normalt så dystert svarta pjäserna.

I väskan finns fack för en bärbar dator, rymliga sidofickor, och ett stort fack upptill för sådant du vill plocka fram utan att behöva rådda med själva kameran. Själv hade vi alltid fickpengar, tunnelbanekort, kartor, och guideböcker högst upp. Passen huserade också där de dagar vi skulle flyga. Dessutom har ryggväskan självklart inbyggt regnskydd som du snabbt vecklar ut överst på väskan.

 Väskan i Hong Kong, ibland får assistenten bära.

Väskan i Hong Kong, ibland får assistenten bära.

Otroligt skön på ryggen har den varit under de senaste veckorna. Jag och resesällskapet har båda burit den i perioder och den har funkat lika fint på bådas ryggar. Enda problemet med ryggväskor är ju att när du rör dig i tropikerna så är en väska på ryggen rejält svettigt. Men tills dom uppfinner luftkonditionering i väskorna så är den här mitt topptips för tillfället.

Väskan finns till salu i Fotofabriken och kostar 169€. Vi har även ett stort utbud av andra väskor och kameraskydd för såväl system- som pocketkameror. Den bästa försäkringen ni kan göra för er utrustning är en bra väska, tro mig.

//Nina, som inser att det plötsligt blev december.

EN VIKTIG TANKESTÄLLARE...

Allt började med att jag ville marknadsföra nästa års bröllopssäsong. Funderade hur jag skulle bygga upp det och hur jag skulle lägga fram det. Samtidigt som det är mycket rörelse på Kungsgatan just nu, vissa stänger, andra flyttar, kom jag på idén att jag vill visa för folk hur snyggt och framför allt hur bra det blir av att endast använda lokala förmågor. För det är faktiskt något som vår region är full av: Duktiga företagare av alla de slag.

Om vi inte använder lokala företag så försvinner de sakta men säkert. Matematiken är enkel. Det som också försvinner med dem är gemenskapen och mötesplatsen som ger en samhörighet bland folk.

När vi handlar lokalt stannar pengarna i regionen vilket ger mera jobb. Handlar vi mera har företagen möjlighet att utöka sortimentet och dina valmöjligheter som konsument blir större. Vi kan tillsammans hjälpas åt att bygga upp ett bra utbud av butiker och alla vinner!

Till det här projektet tog jag hjälp av två vänner som agerade brudpar och lokala förmågor sponsrade följande:

 Klänning: ES Design (Karis) och Hennas (Ekenäs)

 Blommor: Bukettmakaren (Karis)

 Hår och makeup: Kreativ Stil (Ida Törnroos, Ekenäs)

 Naglar: Zahara (Ekenäs)

 Smycken: M Broman (Ekenäs) och Sassi Design (Fiskars)

 Skor: Wild Shoe (Ekenäs och Karis)

 Foto: Jenny Rehnström, FOTOFABRIKEN (Ekenäs)

 

UTMANING: Kanske vi alla köper julklapparna lokalt i år?

 

/ Jenny

 

 

Kollage BukettmakarenTXT.jpg
Bromans kollage klockaTXT.jpg
ES design TXT.jpg
Kollage BromansTXT.jpg
Kollage HennaTXT.jpg
Kollage Ida TXT.jpg
Kollage SassiTXT.jpg
Kollage Wild ShoeTXT.jpg
Kollage ZaharaTXT.jpg

NYA TIDER

21.1.2012 öppnade Fotofabrikens butik på Kungsgatan 14. Vi får ofta höra att här i våra utrymmen har det "alltid funnits en fotoaffär". Men så är det inte riktigt. Johannes Finne startade fotoaffären 1911 på Nikolaigatan. Harald Holmström tog över på 20-talet, och verksamheten flyttade till Brötesvägen på 60-talet då Haralds son Harry tog över. 

 Några tidningsutklipp 1911-2012

Några tidningsutklipp 1911-2012

 

Några år senare flyttade Ateljé Holmström till Långgatan, i lokalen som Café Wibox nu finns, och i början av 70-talet kom verksamheten till Kungsgatan. 1996 tog Vidar Lindqvist över, och startade Studio Vidar. 2001 började jag jobba i huset, och efter dryga 10 år i Vidars tjänst, tog jag alltså över 2012.

Mellan åren 2004-2010 hamnade många fotoaffärer stänga i Finland. De flesta pga att filmframkallningen försvann, och digitaleran inte gav samma intäkter som fotohandlarna var vana med. Många tyckte jag var tokig som köpte en fotoaffär. Visst var jag det, men jag trodde på min idé.

Min affärsidé har från början varit att se möjligheter. Att hela tiden utveckla, förnya, och att våga. Olika omständigheter gjorde att vi i somras tog beslutet att flytta vår verksamhet. Vi kommer att flytta till torget, Gustav Wasasgata 5, i lokalen där Tallbergs, Piponius, Tiimari, och senast Evas tyg fanns. 

DSC_0037bb.jpg

I och med att en stor del av vår verksamhet består av mycket annat än butiksförsäljning, kommer vi att anpassa fastigheten för våra behov, vi behöver kontorsutrymme för bildbehandling, och utrymme för all sorts produktion. 

Tidtabellen för butiksflytten är lite öppen, men vi gissar på att nya butiken öppnar andra veckan i januari 2018. Det betyder att vi kör som förut hela det här året.

Studion kommer i fortsättningen att finnas i helt andra utrymmen, i gamla Sporrong faktiskt, Trollbergsvägen 12. Där håller vi på som bäst med förberedelser, väggarna är på plats, och igår fick vi golvet målat. Nu ska vi bygga hyllor för förvaring av studioutrustning, rekvisita etc. och vi räknar med att kunna ta emot fotograferingar där redan 1.11 i år. Den nya studion har 250 cm dörr, det betyder att vi kan ta in större objekt, kanske någon vill ha sin bil fotograferad? Dessutom har vi naturljus i den nya studion, något som vi inte har haft möjlighet till hittills. Vi gillar absolut att fota med blixtar, inget fel på det, men ibland är naturljus det bästa alternativet. Can´t wait :)

 Här kommer vi att ha vår studio:)

Här kommer vi att ha vår studio:)

 Fem före färdigt...

Fem före färdigt...

Fotoaffären är alltså äldre än Finland, och vi försöker hänga med i utvecklingen hela tiden. Flytten ger oss igen en massa nya möjligheter.

Verksamheten fortsätter som förut, men på ny plats. Många har redan frågat om vi kommer att ta passfoton nere vid torget, javisst gör vi det. Men först i januari:)

Samma gäng, ny plats, nya idéer, nu kör vi! 

/Kjell

Hektiska härliga vår

På Fabriken är det just nu hög fart. Vi har måååånga fotograferingar framför oss, och mycket har vi redan hunnit med i maj :)  EIF lagfotografering, företagstjänster åt en massa firmor, baby- och barnfotograferingar både i studion och utomhus, vi har hunnit med några bröllop redan och snart drar studentrumban igång...här kommer några bildbevis...

 Bebisar. Många bebisar.

Bebisar. Många bebisar.

 Ett av sommarställena som fotades för SB-hem.

Ett av sommarställena som fotades för SB-hem.

 Produktfotografering för Restaurang Santa Fe

Produktfotografering för Restaurang Santa Fe

 Västra Nylands byggservice ville ha nya bilder på sina referensbyggen till deras nya webbsida som lanseras i sommar. Hangö Havsbad. Nice.

Västra Nylands byggservice ville ha nya bilder på sina referensbyggen till deras nya webbsida som lanseras i sommar. Hangö Havsbad. Nice.

 Världens bästa evenemang. Stafettkarnevalen. Glädje. Glädje. Glädje.

Världens bästa evenemang. Stafettkarnevalen. Glädje. Glädje. Glädje.

 Drinkar på Bossa Nova Beachclub. 

Drinkar på Bossa Nova Beachclub. 

 Den här McLaren är till salu:) Wrooom...

Den här McLaren är till salu:) Wrooom...

 Kjell hade ära att få ta de officiella porträtten på Raseborgs stads tidigare stadsdirektörer.

Kjell hade ära att få ta de officiella porträtten på Raseborgs stads tidigare stadsdirektörer.

 Familjefotografering.

Familjefotografering.

 och nu börjar vi fota studenter:) 

och nu börjar vi fota studenter:) 

Tapeter

Jag läste häromdan att det är trendigare än någonsin att tapetsera bilder på väggarna. Det betyder att vi är jättetrendiga här hos oss, för vi fixar ju fototapeter åt er! Snabbt, enkelt och roligt är det, och inte så dyrt heller. Den senaste tiden har också flera företag köpt tapeter av oss, tex J&Co digital, Ormnäs Camping och många fler. Några har haft egna bilder, några har använt våra bilder.

Själv har jag lite sämre erfarenhet av tapetsering...svärmor hade flyttat, och hennes pojkvän och jag skulle tapetsera åt henne. Det slutade lite tokigt då hennes pojkvän föll ner från stegen, och tog tag i mig på vägen ner, och oturligt nog hade han en tapetkniv i handen...det slutade med att jag satt eftermiddagen på sjukhuset, lite svag av blodbrist, och ihopsydd med några stygn...det här hände förresten samma dag som prinsessan Diana begravdes. (Det är kanske inte så intressant, men jag nämner det ändå.)

Var försiktiga när ni tapetserar:)

Kjello

 Den här finns på Ormnäs Camping, i gången då du går till Bossa Nova Beach Club. 10,5 meter lång.

Den här finns på Ormnäs Camping, i gången då du går till Bossa Nova Beach Club. 10,5 meter lång.

 I Karis telefons utrymmen på Grönalundsgatan kan du hitta simhopparen.

I Karis telefons utrymmen på Grönalundsgatan kan du hitta simhopparen.

 Aktiakontoret i Ekenäs slog på stort, och tapetserade alla kontor med mina bilder. Det blev en väldigt snygg helhet i svartvitt.

Aktiakontoret i Ekenäs slog på stort, och tapetserade alla kontor med mina bilder. Det blev en väldigt snygg helhet i svartvitt.

Nu kör vi!

Hejsan!

Till skillnad från min personliga blogg, så har det inte varit tyst här för att jag glömt bort bloggens lösenord! Det har varit lite rush här på Fabriken, vilket betyder att våren äntligen är här! Kameran är putsad, minneskorten tömda och humöret på topp! Bring it on!

Under den senaste tiden har vi försökt få fram hur viktigt det är för företag att samarbeta, så vi bestämde oss för att i samband med Multifoto göra en kort film om det! Det var också jättekul att hjälpa till med det här projektet, sjukt mycket snärtig utrustning att jobba med!

Nu tror jag bestämt att jag skall vårstäda resten av firmans kameror, så att vi fläckfritt kan tackla våren!

Ha det bra!

//Chrisse, sämst på lösenord

Smuts på sensorn? Dags för en vårstädning!

Smuts på sensorn... En av de få orsakerna till att jag snarkar på nätterna! Medan man fotograferar så ser allt bra ut på kamerans skärm, men så fort man laddar in bilderna i Photoshop så välkomnas man av ett hav av mörka fläckar på bilderna! Med dagens teknologi är det förstås enkelt att editera bort dessa små irritationsmoment, men när man skall gå igenom ett hundratal bilder så föredrar man nog hellre en ren sensor!

 Damm och hår som fastnat på kamerans sensor.

Damm och hår som fastnat på kamerans sensor.

Nuförtiden har många kameror en inbyggd sensorrengöringsfunktion. Den här funktionen är kanske inte den mest pålitliga, men den gör förstås ett bättre rengöringsjobb än ingen funktion alls. Den inbyggda sensorrengöringen fungerar så, att kameran vibrerar sensorns yttersta lager så att allt löst smuts faller ner och samlas upp under sensorn. Vad har vi kvar efter det? Jo, allt fuktigt damm som vibrationerna inte biter på! Det är oftast de dammkornen (ibland till och med hårstråna) som vägrar att flytta på sig, och dyker upp på bilderna som mörka fläckar.

 Bevis på att utomjordingar finns? Tyvärr, endast en smutsig sensor!

Bevis på att utomjordingar finns? Tyvärr, endast en smutsig sensor!

Det finns många sätt att putsa sensorn på, vissa mera pålitliga än andra. Vad du än gör, så försök inte att putsa sensorn hemma MacGyver-style, om du inte har erfarenhet! I bästa fall så flyttar du runt på dammet, och i värsta fall så repar du sensorn, vilket inte heller är så trevligt! Jag har hört och läst om människor som helt enkelt bara blåst in i kameran, i hopp om att på det sättet flytta dammet på sensorn, men som tack fått ännu mera damm dit! Idag stötte jag även på ett inlägg där en kille hade använt silvertejp... Aja baja!

 En del av artilleriet!

En del av artilleriet!

Bästa sättet att uppnå en ren sensor är förstås att inte släppa in damm i kamerahuset överhuvudtaget!  För bästa resultat, så kan ni följa denna användbara akronym, som jag kanske eller kanske inte kom på för 10 sekunder sedan...*host host*

Dubbelkolla att kameran är avstängd, före du byter objektiv.

Använd en fiberduk för att putsa objektiven och linsskydden efter användning.

Måste du byta objektiv under fotograferingen? Vänd kameran med öppningen neråt under bytet!

Majoriteten av dammet finns redan i din kameraväska, så dammsug den regelbundet!

Sensorputs är även en av de tjänsterna som vi erbjuder här på Fotofabriken. Har du fläckar på din sensor? Ingen panik! Allt du behöver göra är att ladda kamerans batteri och hämta kameran till oss, så tar vi hand om resten!

Ha det bra!

//Chrisse, sensormässig neat freak

Välkomna på mässa!

På lördag ska ni ta er till affärshuset Kungsen här i Ekenäs. Då ordnas nämligen den årligt återkommande Fest-och Bröllopsmässan. Vi från Fotofabriken brukar hänga där och dela ut godis och snacka goja. Vi vill ju helst träffa Er blivande brudpar eller festprissar i behov av fotograf men vi blir glada oberoende om ni bara vill prata loss en stund.

Mässan drar igång klockan 10 och vi är ett stort antal företagare som deltar. Allt från restauranger och tårtmakare till florister och sömmerskor är representerade så vi tycker verkligen att ni ska komma förbi och ta er en titt. Evenemanget är gratis och vi har modeller på plats hela dagen som visar upp diverse plagg, frisyrer, buketter och sminkningar.

Det här året finns såväl Kjell som Jenny på plats för att svara på era frågor på mässan medan Chrisse styr butiken den dagen, och jag är i Helsingfors och fotar bröllop (håll tummarna för alt annat än snöstorm.)

Vi ses på lördag!

//Nina

Blogg.jpg
Blogg1.jpg

Spegling – 100 år av finlandssvensk musik

I september ifjol blev jag kontaktad av Svenska Kulturfonden angående ett projekt de skulle ordna i samband med Finlands 100-års jubileum. Jag insåg snabbt att det här projektet skulle vara lite annorlunda än vad vi på Fotofabriken är vana med. Det handlade alltså om Spegling-  Kulturfondens hyllning till Finlands 100 år som självständig republik.

Vi fick så småningom lite mera info om evenemanget, "Konserten Spegling ordnas lördagen den 11 mars 2017 i Musikhuset i Helsingfors. Då får ungefär 1 200 gäster uppleva Finlands 100-åriga musikskatt kombinerad med överraskande möten och nya artister."

Månaderna gick, och det var snart dags att börja plocka ihop kameror, objektiv, stativ, ackun, minneskort, boka hotell, tågbiljetter osv.

Vi kom tremanstarkt till Musikhuset kl 13.45 i lördags, där producenten Lani Nordlund tog emot oss. Hon visade oss runt, vi fick våra fotografpass, och snabbt var vi nere där som allt hände.

 Kaj Kunnas i stolen, får lite smink av Jennica Nordström från Chic i Ekenäs!

Kaj Kunnas i stolen, får lite smink av Jennica Nordström från Chic i Ekenäs!

Vi började fota, eftersom vi var tre pers, kunde vi sprida på oss, och få en massa material från alla hörn. Vi fotade backstage, sminkning, bakom scen, framför scen, uppifrån, nerifrån, nära, och längre ifrån. Det är jätteintressant att följa med allt som händer bakom kulisserna. I produktionen var nästan 200 personer inblandade,  och på konserten uppträdde över 200 artister, musiker, sångare och dansare.

 

 Geir Rönning och 2/3 KAJ

Geir Rönning och 2/3 KAJ

  Konferencieren Christoffer Strandberg kollar att allt är i skick. Han delade kvällens värdskap med Baba Lybeck.

 Konferencieren Christoffer Strandberg kollar att allt är i skick. Han delade kvällens värdskap med Baba Lybeck.

 Alla såg måttligt besvärade ut när jag skulle dokumentera den här situationen:)

Alla såg måttligt besvärade ut när jag skulle dokumentera den här situationen:)

 Tomas Lundin går in på scen.

Tomas Lundin går in på scen.

 Patte Westerlund med sitt stora objektiv, hjälpte oss den här dagen, och det är vi tacksamma för.

Patte Westerlund med sitt stora objektiv, hjälpte oss den här dagen, och det är vi tacksamma för.

Repetitionen startade kl 15:45,  vi fotografer kunde röra oss på läktarna ganska fritt, och på så sätt få olika vinklar på uppträdandena. Allt verkade gå ganska bra, och det kändes som alla inblandade var oerhört proffsiga, kunniga och målmedvetna. 

 Roine Söderlundh, regissör.

Roine Söderlundh, regissör.

Kl 19 var det sen dags för den riktiga showen. 1200 personer i musikhuset, allt förberett, alla taggade, och vi fotografer intog våra platser. Ett år av förberedelser var plötsligt över. Humorgruppen KAJ var de första som kom in, småpratande med publiken, och roliga som vanligt. Förutom KAJ, uppträdde bl.a.

 • Frida Andersson
 • Erica Back
 • Riko Eklundh
 • Fork
 • Ben Granfelt
 • Monica Groop
 • Jannike
 • Kebu
 • Carl Knif Company
 • André Linman
 • Thomas Lundin
 • Marianne Maans
 • Rajaton
 • Niki Rock
 • Ronya
 • Geir Rönning
 • Henric Sandås
 • Satin Circus
 • Emelie Sund
 • Christoffer Sundqvist
 • Wegelius sinfonietta med dirigent Anna-Maria Helsing
 • Venior
 • Maria Ylipää
 • Felix Zenger
 • Akademiska Damkören Lyran och Akademiska Sångföreningen
 • Helsingfors musikklasser 3-6m från Åshöjdens grundskola
 Felix Zenger och Venior

Felix Zenger och Venior

 Musikklasserna från Åshöjdens grundskola fick kvällens största applåder.

Musikklasserna från Åshöjdens grundskola fick kvällens största applåder.

 FORK sjöng bl.a. BYE BYE BABY! (Betydligt bättre än originalet:))

FORK sjöng bl.a. BYE BYE BABY! (Betydligt bättre än originalet:))

 Monica Groop och Geir

Monica Groop och Geir

 Riko

Riko

Konserten var slut 21:30, och vi drog sakta mot hotellet. Efter det startade vi våra datorer, började gå igenom bilder, editera, och kl 00:30 hade vi skickat de första bilderna till Hufvudstadsbladet och Kulturfonden. Trötta var vi, men hela dagen var så rolig att man lite glömde bort tröttheten. Nästa dag däremot kändes som man skulle haft en rejäl baksmälla, fast ingen alkohol var inblandat:)

Jag är mycket stolt och tacksam att Fotofabriken fick det här fina uppdraget. Det var på riktigt ett minne för livet. Konserten filmades, och kommer att sändas måndagen den 17 april på YLE FEM. Kolla in den, den är bra, riktigt bra.

//Kjello 

Välkomna till Cykelfabriken!

Det råder lite vårstämning här inne på Fotofabriken, trots den bistra snöstormen där ute. Jenny och jag kommer att skylta om fönstret den här veckan. Det har bollats ideér lite hit och dit och slutligen kom vi fram till nåt som vi hoppas blir väldigt glatt och vårigt. Allting började egentligen kring tanken om en cykel. Ja, det låter ju lite skumt att skylta en fotoaffär med hjälp av en cykel men vi tror att det blir fint.

Hittade det här gamla icke-fungerande vraket bakom vårt garage hemma i Karis och tyckte att den skulle bli perfekt till detta projekt.

 Vraket var ganska nedgånget när vi började remonten. Rost och misär.

Vraket var ganska nedgånget när vi började remonten. Rost och misär.

Vi började med att strippa hela cykeln på saker som trasiga växlar och spruckna kattögon och reflexer. Sen slipades hela härligheten för att slutligen grundmålas med Otex. Färgen handlade vi lokalt här i Ekenäs och valet föll på en metallfärg i mintgrön nyans. Såndär Puffet-grön, ni vet.

Och efter lite slit och vision så blev den slutligen såhär fin! Jenny har gjort ett fantastiskt jobb!

Däcken är trasiga och skyddet till kedjan är ännu inte på plats men anaggi så nätter, på ren kariska! På torsdag hoppar den upp i fönstret. Äntligen lite vårstämning på Kungsgatan.

//Nina

När det inte går som på Strömsö...

Förr eller senare så händer det man länge varit rädd för, och man tappar kameran i golvet. Ljudet av glas som krossas varar i vad som känns som en evighet, och får det att bränna i både själ och plånbok. Man tittar på kameran långt och länge, och ibland bestämmer man sig kanske för att inte ens kolla hur mycket som gick sönder! Hand i hand med denna rena terror går även den härligaste känslan som finns, nämligen när man märker att det var UV-filtret som offrade sig för konsten!

Det här UV-filtret fick jag operera bort, eftersom filtret blivit fastklämt i objektivets filtergängor. I dessa fall lönar det sig att vara försiktig, för man kan lätt skada objektivet när man försöker avlägsna filtret. Efter att filtret togs bort, så var objektivet som nytt. Objektiv: 1 - Golv: 0!

Ett UV-filter är utan tvekan den billigaste garantin som man kan köpa när det gäller optik! Hos oss hittar man UV-filter från 49mm ända upp till 82mm, så det är bara att komma och ta en titt!

Ha det!

//Chrisse, klumpeduns

Hälsningar från andra sidan potten!

Efter ett välbehövligt sportlov för min del så tog Jenny och jag den rödvita båten över havet till Stockholm i fredags. Vi hade bokat in oss på en ljussättningskurs på Studio Emma Svensson vid Telefonplan. Företaget drivs av fotografen Emma Svensson som på några år byggt upp ett ganska stort företag med tio anställda som jobbar inom foto på olika fronter. Mycket mode, mycket reklam, otrolig portfolio.

Med nervösa steg traskade vi dit i i ottan i vad som närmast kan beskrivas som arktisk kyla. Var är tulpanerna, undrade Jenny bestört, eftersom vi alltid förväntar oss ett liiiite skönare klimat där. Nå, det blev ju skönare under dagen och hade säkert varit extra göttigt om jag hade förstått att kursen delvis skulle avhandlas utomhus. Vantar är en bonus vid fotograferingar vintertid utomhus. Man lär sig.

Det var lite nervöst där i början kände vi båda. Men stämningen var direkt väldigt mysig och välkomnande som det oftast är i dessa svenska sammanhang. Vi bjöds på FIKA och sen var allt good in the hood. Våra kurskamrater var en salig blandning av folk från hela Sverige i olika åldrar, till och med en ålänning hade förvirrat sig hit. Våra lärare var tre unga kvinnor med en så otrolig kompetens att man fick lite ångest av hur mycket efter man ligger men dom var så himla ivriga att dela med sig av sin kunskap och information att det hela fick en väldigt avslappnande atmosfär och det tog inte en lång stund innan vi hade koll på hela truppens namn och bakgrund. Ytterst nyttigt att träffa folk från olika branscher och åldersgrupper.

Efter ett teoretiskt förmiddagspass så delades vi in i grupper efter lunch och sen cirkulerade vi på tre olika ljusstationer under resten av dagen och fick handledning i hur en rent konkret använder olika ljus vid fotograferingar, inomhus och ute. Vi fotade varandra och våra handledare fick agera modeller lite mera än de säkert mäktade med men de höll god min.

Och så gick en mycket intensiv dag. Vi fick med oss en massa matnyttigt som vi försökt smälta sen vi kom hem igår men nu gäller det att sätta kunskaperna i praktisk användning och bara köra! Vi är ytterst glada att vår egen Kjell släppte iväg oss på fortbildning. Nu fortsätter veckan med allt möjligt i en salig blandning. Och nästa gång åker vi till Stockholm när solen värmer dessa frusna finska själar lite mera, tänk tulpaner liksom.

//Nina

Goda grannar

En av de trevligare sakerna med att jobba i småstäder är den goda andan som finns företagare emellan. Åtminstone här i centrum så har vi ett bra samarbete med varandra och går man längs med Kungsgatan så säger men hej hej åt alla håll och kanter. Det är fint. Därför är det extra kul att göra jobb tillsammans med våra grannar. I somras öppnade Motionslagret på Skillnadsgatan i Ekenäs. Vi började nästan direkt samarbetet med dom då vi fotade deras produkter i september i koordination med Paula som jobbar deltid med Robert och Brando som startat upp butiken. Mycket skoj för oss också, att göra jobb som faller lite utanför våra dagliga sysslor.

Motionslagrets glada gäng.

Vi här på Fotofabriken går också numera klädda i Hummel, som är ett av det märken som Motionslagret företräder. Vi tryckte upp vår egen logo på kläderna hos en annan lokalföretagare, MN-Textil, och det blev ju fint som tusan. Nu är vi som jobbar här utrustade med matchande arbetsskjortor, och vi behövde inte gå längre än 200 meter för att uträtta detta. Stöd era lokala företag! Dessutom går nästan allting att fixa som inte råkar finnas i butikerna just då, de flesta företagare är måna om att fixa fram det som kunden behöver.

Här följer en fokuserad bild på chefen i arbetskläder. Han ser trött ut, säger han. Måhända, men vi intygar att han ser pigg ut sin ålder till trots.

 Kjell, gladare i verkligheten.

Kjell, gladare i verkligheten.

Nu fortsätter vi dagen med diverse jobb: Jenny fixar den nya skyltningen i fönstret som ska upp om ett par veckor, Kjell och Johan filmar i studion, Chrisse skannar gamla bilder, och jag gör tryckmaterial till vår inkommande Fest-och Bröllopsmässa den 18 mars. Och sen är det ju strax fredag igen! Förresten, hoppas alla abiturienter njuter av dagen! Missade godisutdelningen men förstod att lastbilen nog surrade förbi här i Ekenäs iallafall.

Allt gott!

//Nina

Inlägget är ett samarbete med Motionslagret

VR

VR, eller Virtual reality kommer med stormsteg. 

 • Upplev den virtuella världen med hjälp av din smartphone och ett VR-headset. 
 • Ladda ner kompatibla gratisappar på din mobil och placera den i glasögonen.
 • Enkelt - vrid på huvudet så hamnar du mitt i ett spännande 3D-äventyr

Vi fick in av PRO-MOUNTS VR BOX, de kostar 29€, och passar de flesta smarttelefoner:) P.S. Vill ni ha Fotofabrikens logo på, ordnar det sig:)

Till månen och tillbaka!

Hej på er!

Jag var på månen igår (perfekt sätt att påbörja ett blogginlägg)! Tro det eller ej, men det är det bästa sättet att beskriva användandet av en kamera med 83x optisk zoom. Jag pratar alltså om Nikons nya Coolpix P900. Förutom ett massivt objektiv så har den även en 16 megapixels CMOS sensor, inbyggd Wi-Fi och optisk stabilisator. Den här kameran har världens längsta telezoom i en kompaktkamera för tillfället, med en brännvidd på 2000mm! Som referens: Tänk dig hur ett 24-2000mm f/2.8 - 6.5 skulle se ut!

Bästa sättet att testa den här monsterzoomen (Superzoom låter lite för mjäkigt), är ju såklart att filma månen! Ta en titt, det är ganska häftigt!

Denna kamera finns även hos oss på Fotofabriken, och kostar 599€

Trevlig fortsättning!

//Chrisse, första Ekenäsbon på månen