Personalen tipsar: kameraväskor.

En bra kameraväska är väsentlig för varje fotograf därute, hobby såväl som proffs. Bristen på bra skydd är den främsta orsaken till att vi får in kameror på service. Kameran har guppat i bottnet på handväskan bland med allt annat bråte, tagit stryk, fått sand i mekaniken och sen är det kört. Under mina snart femton år i branschen har jag avverkat en hel del väskor, vissa bättre än andra. Har dock varit trogen till Lowepro med undantag av en enda (som bröt ihop på ett år). I höstas sa chefen snällt att jag kanske borde införskaffa en ny eftersom min gamla började likna nåt som blivit överkört på 25:an i novemberslask. Inte vacker alltså. Väskorna tar ju ganska mycket stryk i den här branschen. Slängs hit och dit och utstår det mesta. Så jag började jakten på en ny.

Har alltid några kriterier som måste uppfyllas för min egen del:

- Väskan måste vara en ryggsäck. Min rygg klarar inte av sidoväskorna. Med den utrustning jag kånkar runt på så är jag totalt sned i hela kroppen om jag ska bära allting på ena axeln. Dessutom är det bekvämt att bära sakerna på ryggen.

- Väskan ska öppnas bakifrån. Detta är en säkerhetsfråga för mig. Jag reser en hel del och vill ogärna oroa mig för att någon nappar alla mina objektiv medan jag står i kön på valfri tunnelbana.

- Väskan får gärna ha fästen över höfterna, detta för att avlasta ryggen. Lite som en rinka i miniatyrformat.

Sådär lyder baslistan. Och så började jakten, och faktum är att jag inte behövde gå längre än 10 meter från skrivbordet för att hitta vad jag letade efter: en Lowepro Flipside Trek 450 AW. Den ser ut såhär:

blogg2.jpg
Lowepro Flipside Trek 450 AW. My precious.

Lowepro Flipside Trek 450 AW. My precious.

Jag är nyss hemkommen från en långresa i Asien och Australien med familjen. Vi har rört oss i miljonstäder, på bergstoppar, i djupaste regnskog, på blöta stränder, på båtar, i flygplan,  i ösregn, och i gassande solsken. Den här väskan hade ALLTING jag krävde för att ta mig runt i alla dessa olika miljöer utan risk för att min dyrbara utrustning skulle ta stryk. Dessutom, sjukt snygg färg! Ett välkommet avbrott från de normalt så dystert svarta pjäserna.

I väskan finns fack för en bärbar dator, rymliga sidofickor, och ett stort fack upptill för sådant du vill plocka fram utan att behöva rådda med själva kameran. Själv hade vi alltid fickpengar, tunnelbanekort, kartor, och guideböcker högst upp. Passen huserade också där de dagar vi skulle flyga. Dessutom har ryggväskan självklart inbyggt regnskydd som du snabbt vecklar ut överst på väskan.

Väskan i Hong Kong, ibland får assistenten bära.

Väskan i Hong Kong, ibland får assistenten bära.

Otroligt skön på ryggen har den varit under de senaste veckorna. Jag och resesällskapet har båda burit den i perioder och den har funkat lika fint på bådas ryggar. Enda problemet med ryggväskor är ju att när du rör dig i tropikerna så är en väska på ryggen rejält svettigt. Men tills dom uppfinner luftkonditionering i väskorna så är den här mitt topptips för tillfället.

Väskan finns till salu i Fotofabriken och kostar 169€. Vi har även ett stort utbud av andra väskor och kameraskydd för såväl system- som pocketkameror. Den bästa försäkringen ni kan göra för er utrustning är en bra väska, tro mig.

//Nina, som inser att det plötsligt blev december.