Personalen tipsar: Extraljus

Vad är fotografens viktigaste verktyg? (en kamera är tyvärr inte svaret, tro det eller ej)

Ibland får man höra ”Oj vilken fin bild, du måste ha en bra kamera!”, vilket förstås får en att dra på smilbanden lite, när det i själva verket hänger helt på en så liten sak som... ljus! Oberoende hur bra kamera man har, så får ett kolsvart rum vilken fotograf som helst att skrapa sig lite extra i huvudet. Om man bestämmer sig för att trotsa elementen, och istället höja kamerans ISO, så slutar det ju med att man har en väldigt brusig bild som i vissa fall inte ens går att använda efteråt.

Kamerornas sensorer utvecklas i sådan otrolig fart just nu, att om några år så blickar man kanske tillbaka på det här problemet, och skrattar! Det hjälper ju förstås att ha ett ljusstarkt objektiv, och en sensor som är ljuskänslig, men resten är fast i fotografens kunskaper att utnyttja det ljuset som finns! Personligen har jag lärt mig otroligt mycket om mörkerfotografering under mina snart 6 år i branschen, och om det är något som jag lärt mig att uppskatta så är det en trogen sidekick i form av hjälpbelysning! Vare sig det är din mobiltelefon, en ficklampa med döende batteri eller kompisens halvljus på bilen, så är allt extra ljus ett stort plus.

En extra mörk dag så bestämde jag mig för att ta steget och köpa en egen LED-panel, så att jag alltid skulle ha ljuset på min sida! Jag hittade så många olika modeller, versioner, storlekar och sifferkombinationer på nätet... För att vara ärlig, allt för många! Jag lade projektet på is för stunden, och fortsatte mitt till synes mörklagda liv. Några dagar senare kom jag till jobbet, och hittade en låda på ljusbordet. Kjell hade tydligen beställt in lite nya produkter till firman, och där låg den... DEN!

LEDGO LG-E116C, The Robin to my Batman

LEDGO LG-E116C, The Robin to my Batman

 

Jag tvekade inte ens, utan nappade den från bordet och tog med den hem! På denna manick kan man då justera både ljusstyrkan och vitbalansen. Med hela 666 lumen, och en färgtemperatursskala på 3200K – 5600K, så slipper man otroligt långt! Strömmen får den från 6st AA batterin, och om man beställer en adapter så kan man till och med använda kamerans egna akku! Bäst av allt? Tack för att du frågar! Det är priset, nämligen endast 89€! Jag har då testat den här panelen för både makrofotografering, porträtt och video, och hittills har jag inte stött på ett enda problem!

För några dagar sedan hamnade jag i en situation där jag helt enkelt inte skulle ha klarat mig utan den här LED-panelen, nämligen när jag for hem till mina kompisar för att fota deras hund. Det enda ljuset som fanns till förfogande var taklampan! Vi byggde snabbt ihop en ministudio i vardagsrummet, jag skruvade på LED-panelen, och så började jag testa ljuset. Med tanke på att bilderna skulle printas ut i 70x100cm, så var det viktigt att bilderna inte var allt för brusiga. Här är en av bilderna som tog under den keikkan, och jag måste säga att LED-panelen verkligen räddade mig!

Här är Molly, så otroligt söt!

Här är Molly, så otroligt söt!

 

Efter de tester som jag utfört, så har jag kommit fram till en sak: Den här LED-panelen kommer alltid att finnas med i min kameraväska! Om du efter att ha läst det här känner att det är något som saknas i ditt liv utrustningsmässigt, så kan jag nästan sätta kameran i pant på att det är en ordentlig ljuspanel!

Trevlig fortsättning!

//Chrisse, firmans ljushuvud