Hälsningar från andra sidan potten!

Efter ett välbehövligt sportlov för min del så tog Jenny och jag den rödvita båten över havet till Stockholm i fredags. Vi hade bokat in oss på en ljussättningskurs på Studio Emma Svensson vid Telefonplan. Företaget drivs av fotografen Emma Svensson som på några år byggt upp ett ganska stort företag med tio anställda som jobbar inom foto på olika fronter. Mycket mode, mycket reklam, otrolig portfolio.

Med nervösa steg traskade vi dit i i ottan i vad som närmast kan beskrivas som arktisk kyla. Var är tulpanerna, undrade Jenny bestört, eftersom vi alltid förväntar oss ett liiiite skönare klimat där. Nå, det blev ju skönare under dagen och hade säkert varit extra göttigt om jag hade förstått att kursen delvis skulle avhandlas utomhus. Vantar är en bonus vid fotograferingar vintertid utomhus. Man lär sig.

Det var lite nervöst där i början kände vi båda. Men stämningen var direkt väldigt mysig och välkomnande som det oftast är i dessa svenska sammanhang. Vi bjöds på FIKA och sen var allt good in the hood. Våra kurskamrater var en salig blandning av folk från hela Sverige i olika åldrar, till och med en ålänning hade förvirrat sig hit. Våra lärare var tre unga kvinnor med en så otrolig kompetens att man fick lite ångest av hur mycket efter man ligger men dom var så himla ivriga att dela med sig av sin kunskap och information att det hela fick en väldigt avslappnande atmosfär och det tog inte en lång stund innan vi hade koll på hela truppens namn och bakgrund. Ytterst nyttigt att träffa folk från olika branscher och åldersgrupper.

Efter ett teoretiskt förmiddagspass så delades vi in i grupper efter lunch och sen cirkulerade vi på tre olika ljusstationer under resten av dagen och fick handledning i hur en rent konkret använder olika ljus vid fotograferingar, inomhus och ute. Vi fotade varandra och våra handledare fick agera modeller lite mera än de säkert mäktade med men de höll god min.

Och så gick en mycket intensiv dag. Vi fick med oss en massa matnyttigt som vi försökt smälta sen vi kom hem igår men nu gäller det att sätta kunskaperna i praktisk användning och bara köra! Vi är ytterst glada att vår egen Kjell släppte iväg oss på fortbildning. Nu fortsätter veckan med allt möjligt i en salig blandning. Och nästa gång åker vi till Stockholm när solen värmer dessa frusna finska själar lite mera, tänk tulpaner liksom.

//Nina