Brännvidder och dylika funderingar!

Under de fem åren som Fotofabriken funnits så har jag stämplats som ”firmans tekniknörd”, vilket är en stämpel som jag stolt bär! För att hylla denna titel så tänkte jag visa för er ett litet experiment som jag utförde i studion förra veckan! Som med största delen av mänskligheten, så snurrar det en hel del frågor i mitt huvud ibland. Det finns dock en fråga som dyker upp oftare än andra, nämligen ”Hur mycket påverkar egentligen objektivets brännvidd bildens perspektiv?”. Istället för att grubbla mera över det, så bestämde jag mig för att göra ett litet experiment i vår studio, here we go!

Det här lilla experimentet bestod av 3 stycken burkar på ett bord, placerade så att de är ungefär 25 centimeter från varandra. Jag bestämde mig för att köra med dessa brännvidder: 16mm, 28mm, 50mm, 80mm och 200mm. När jag tog bilderna så ville jag ju förstås att burken längst fram skulle täcka lika mycket av sensorn på varje bild, så att resultatet skulle vara så tydligt som möjligt.

Här är då en liten side-by-side på burkarna, tagna med 16, 28 och 50mm. Redan här märker man en tydlig förändring i bildens perspektiv! Så fort brännvidden växer, märker man även att bilden blir ”plattare”. Vidvinkeln har betydligt mera djup i sina bilder än till exempel 50mm, vilket förstås är orsaken till att vidvinkeln lämpar sig bättre för landskaps- och arkitekturfotografering.

Från 80mm framåt försvinner nästan djupet i bilden helt och hållet! Speciellt vid 200mm ser burkarna nästan ut att stå bredvid varandra, ganska coolt!

När jag jämförde dessa två, så satt jag en god stund på studions golv och småskrattade för mig själv! Vilken skillnad! Vad är värt att tänka på är att det nästan är 5 meters skillnad på avståndet mellan burkarna och kameran i dessa 2 bilder, för att burken skall täcka lika mycket av sensorn.

Här är en grovt beskuren version av burkarna tagen med 16mm, men från samma avstånd som när jag fotade med 200mm. Som du märker, så är det knappt någon skillnad!

Så, vad lär vi oss av det här? Jo, egentligen är det inte brännvidden som påverkar perspektivet över huvudtaget, utan avståndet till motivet! Brännvidden kompenserar endast för avståndet! Det, och att man kanske inte vill fotografera öppna landskap med ett 200mm:s objektiv!

Vaken ännu? Bra! Om det är något som du grubblar över gällande brännvidder eller vilka objektiv som skulle passa dig bäst, så vet du var vi finns!

Trevlig fortsättning!

//Chrisse