Smuts på sensorn? Dags för en vårstädning!

Smuts på sensorn... En av de få orsakerna till att jag snarkar på nätterna! Medan man fotograferar så ser allt bra ut på kamerans skärm, men så fort man laddar in bilderna i Photoshop så välkomnas man av ett hav av mörka fläckar på bilderna! Med dagens teknologi är det förstås enkelt att editera bort dessa små irritationsmoment, men när man skall gå igenom ett hundratal bilder så föredrar man nog hellre en ren sensor!

Damm och hår som fastnat på kamerans sensor.

Damm och hår som fastnat på kamerans sensor.

Nuförtiden har många kameror en inbyggd sensorrengöringsfunktion. Den här funktionen är kanske inte den mest pålitliga, men den gör förstås ett bättre rengöringsjobb än ingen funktion alls. Den inbyggda sensorrengöringen fungerar så, att kameran vibrerar sensorns yttersta lager så att allt löst smuts faller ner och samlas upp under sensorn. Vad har vi kvar efter det? Jo, allt fuktigt damm som vibrationerna inte biter på! Det är oftast de dammkornen (ibland till och med hårstråna) som vägrar att flytta på sig, och dyker upp på bilderna som mörka fläckar.

Bevis på att utomjordingar finns? Tyvärr, endast en smutsig sensor!

Bevis på att utomjordingar finns? Tyvärr, endast en smutsig sensor!

Det finns många sätt att putsa sensorn på, vissa mera pålitliga än andra. Vad du än gör, så försök inte att putsa sensorn hemma MacGyver-style, om du inte har erfarenhet! I bästa fall så flyttar du runt på dammet, och i värsta fall så repar du sensorn, vilket inte heller är så trevligt! Jag har hört och läst om människor som helt enkelt bara blåst in i kameran, i hopp om att på det sättet flytta dammet på sensorn, men som tack fått ännu mera damm dit! Idag stötte jag även på ett inlägg där en kille hade använt silvertejp... Aja baja!

En del av artilleriet!

En del av artilleriet!

Bästa sättet att uppnå en ren sensor är förstås att inte släppa in damm i kamerahuset överhuvudtaget!  För bästa resultat, så kan ni följa denna användbara akronym, som jag kanske eller kanske inte kom på för 10 sekunder sedan...*host host*

Dubbelkolla att kameran är avstängd, före du byter objektiv.

Använd en fiberduk för att putsa objektiven och linsskydden efter användning.

Måste du byta objektiv under fotograferingen? Vänd kameran med öppningen neråt under bytet!

Majoriteten av dammet finns redan i din kameraväska, så dammsug den regelbundet!

Sensorputs är även en av de tjänsterna som vi erbjuder här på Fotofabriken. Har du fläckar på din sensor? Ingen panik! Allt du behöver göra är att ladda kamerans batteri och hämta kameran till oss, så tar vi hand om resten!

Ha det bra!

//Chrisse, sensormässig neat freak