NYA TIDER

21.1.2012 öppnade Fotofabrikens butik på Kungsgatan 14. Vi får ofta höra att här i våra utrymmen har det "alltid funnits en fotoaffär". Men så är det inte riktigt. Johannes Finne startade fotoaffären 1911 på Nikolaigatan. Harald Holmström tog över på 20-talet, och verksamheten flyttade till Brötesvägen på 60-talet då Haralds son Harry tog över. 

Några tidningsutklipp 1911-2012

Några tidningsutklipp 1911-2012

 

Några år senare flyttade Ateljé Holmström till Långgatan, i lokalen som Café Wibox nu finns, och i början av 70-talet kom verksamheten till Kungsgatan. 1996 tog Vidar Lindqvist över, och startade Studio Vidar. 2001 började jag jobba i huset, och efter dryga 10 år i Vidars tjänst, tog jag alltså över 2012.

Mellan åren 2004-2010 hamnade många fotoaffärer stänga i Finland. De flesta pga att filmframkallningen försvann, och digitaleran inte gav samma intäkter som fotohandlarna var vana med. Många tyckte jag var tokig som köpte en fotoaffär. Visst var jag det, men jag trodde på min idé.

Min affärsidé har från början varit att se möjligheter. Att hela tiden utveckla, förnya, och att våga. Olika omständigheter gjorde att vi i somras tog beslutet att flytta vår verksamhet. Vi kommer att flytta till torget, Gustav Wasasgata 5, i lokalen där Tallbergs, Piponius, Tiimari, och senast Evas tyg fanns. 

DSC_0037bb.jpg

I och med att en stor del av vår verksamhet består av mycket annat än butiksförsäljning, kommer vi att anpassa fastigheten för våra behov, vi behöver kontorsutrymme för bildbehandling, och utrymme för all sorts produktion. 

Tidtabellen för butiksflytten är lite öppen, men vi gissar på att nya butiken öppnar andra veckan i januari 2018. Det betyder att vi kör som förut hela det här året.

Studion kommer i fortsättningen att finnas i helt andra utrymmen, i gamla Sporrong faktiskt, Trollbergsvägen 12. Där håller vi på som bäst med förberedelser, väggarna är på plats, och igår fick vi golvet målat. Nu ska vi bygga hyllor för förvaring av studioutrustning, rekvisita etc. och vi räknar med att kunna ta emot fotograferingar där redan 1.11 i år. Den nya studion har 250 cm dörr, det betyder att vi kan ta in större objekt, kanske någon vill ha sin bil fotograferad? Dessutom har vi naturljus i den nya studion, något som vi inte har haft möjlighet till hittills. Vi gillar absolut att fota med blixtar, inget fel på det, men ibland är naturljus det bästa alternativet. Can´t wait :)

Här kommer vi att ha vår studio:)

Här kommer vi att ha vår studio:)

Fem före färdigt...

Fem före färdigt...

Fotoaffären är alltså äldre än Finland, och vi försöker hänga med i utvecklingen hela tiden. Flytten ger oss igen en massa nya möjligheter.

Verksamheten fortsätter som förut, men på ny plats. Många har redan frågat om vi kommer att ta passfoton nere vid torget, javisst gör vi det. Men först i januari:)

Samma gäng, ny plats, nya idéer, nu kör vi! 

/Kjell