När det som inte får hända ändå händer.

Ljudet av glas som krossas är inte direkt världens härligaste, och speciellt inte när man vet att ljudet kommer från ens dyra kamera som nyss fallit i golvet. Tiotals tankar rusar genom huvudet medan kameran ligger där, orörd, lik en mobiltelefon som fallit och landat med skärmen neråt. Precis som med telefonen, så är den slutgiltiga frågan alltid: "Hur illa är det?

Den värsta stunden kommer när man måste plocka upp kameran, för att med egna ögon se resultatet av ens spontana klumpighet. I ärlighetens namn är det här något som kommer att hända nästan alla förr eller senare, så därför är det viktigt att man är förberedd. En av de billigaste och absolut effektivaste försäkringarna för ditt värdefulla objektiv, är ett ordentligt UV-filter. Idag fick vi in en kamera som fått en ordentlig smäll, men vars liv räddats av filtret:

Blotta tanken på hur det skulle sett ut utan ett filter får mig att rysa...

Blotta tanken på hur det skulle sett ut utan ett filter får mig att rysa...

 Filtret har gjort sitt, men sen kommer nästa problem: Det går inte att byta ut filtret för att gängan är intryckt av smällen. Att byta ut ett söndrigt filter är ett projekt för sig, och kan i värsta fall resultera i att själva objektivet far sönder i processen (för att inte nämna mängden omplåstrade fingrar efteråt). Det är här vi kommer in! 

Så gott som ny!

Så gott som ny!

Om din kamera plötsligt har hoppat i golvet så är det bara att hämta in den till oss, vi byter ut det söndriga filtret mot ett nytt. Om du inte har filter på dina objektiv (ajj ajj) och känner dig träffad av det här inlägget, så har vi filter i alla storlekar här på Fotofabriken.

Ett UV-filter är utan tvekan den billigaste garantin, när det som inte får hända ändå händer.

Trevlig fortsättning!

//Chrisse, Filterfantast